Po wojnie do naszego kraju zostały sprowadzone króliki noszące nazwę nowozelandzkich. W Polsce hodowla tych czerwonych nowozelandzkich królików nie była jednak nie przyniosła jednak oczekiwanych efektów.

Królik nowozelandzki czerwony hodowla

Królik nowozelandzki czerwony tak jak i królik biały został wyhodowany w miejscowości Kalifornia. Rasa ta została zapoczątkowana przy udziale zajęczaków i belgijskich olbrzymów. Ten królik zwany czerwonym przybył w 1964 roku do naszego kraju.  Jednak jego adaptacja i aklimatyzacja nie przebiegała tak obiecująco jak królika białego. Królik nowozelandzki czerwony hodowla jest nieliczna, dlatego iż należą one do ras bardzo wrażliwych na warunki klimatyczne. Króliki nowozelandzkie czerwone ważą do około 5 kg. Jest to grupa hodowana przede wszystkim dla celów mięsno-futerkowych. Ich cechą charakterystyczną jest krępą budowę ciała i krótki grzbiet, który to jest równocześnie szeroki i dość dobrze rozwinięty. Uszy tego zwierzaka są stojące, umięśnione, owłosione i zaokrąglone na końcach. . Młode króliki z tej rasy szybko rosną. Po trzech miesiącach króliczki mają masę około 2, 3 kg. Czerwonozłota z pięknym połyskiem okrywa włosowa jest główną cechą tej rasy. Okrywa jest gęsta a zarazem delikatna. Na brzuchu, pyszczku oraz na spodniej stronie ud ogonka zwierzaka odcień ten jest jaśniejszy.